31-01-23

Een aankoopmakelaar is meer dan ooit nodig

Uit de laatste NVM kwartaalcijfers en funda statistieken blijkt dat het woningaanbod stijgt in de regio Zuid West Drenthe, Kop van Overijssel en Zuid Oost Friesland. Toch zijn kopers terughoudender geworden om te kopen. De veranderende situatie zorgt voor nieuwe vragen bij zowel de kopende als verkopende partij. Waar kunnen wij als makelaar van toegevoegde waarde zijn voor jou?

De afgelopen maanden zagen we het aantal contactaanvragen per woning halveren. Zorgen maken we ons echter niet. De laatste weken lijken de bezichtigingsaanvragen weer toe te nemen. Er zijn nog steeds serieuze zoekers actief.

Verkopers zijn gewend geraakt door een abnormale woningmarkt. Kopers door de lage hypotheekrente. Door de oorlog in Oekraïne, energiecrisis en hogere hypotheekrente is deze situatie omgeslagen. Er lijkt voor kopers meer lucht te komen en de markt normaliseert.

Als makelaarskantoor actief in de regio Zuid West Drenthe, Kop van Overijssel en Zuid Oost Friesland werpen wij ons op als baken van rust. Wij nemen je graag bij de hand om de huidige woningmarkt duidelijkheid te scheppen. We wijzen je graag op de risico’s en kijken waar er juist kans liggen. Voor kopers is het lastig inschatten hoeveel onderhandelingsruimte een verkoper heeft. Een uitdraai van het kadaster met woningprijzen van het afgelopen jaar geven geen realistisch beeld meer. Aan de hand van actuele NVM data kunnen wij jou daarin wel adviseren.

Een actueel thema op dit moment is energie. Het energielabel geeft een goed beeld over de duurzaamheid van een woning. Staat je hier echter niet blind op. Vaak is met een relatief kleine investering een pand goed duurzamer te maken. Als aankoopmakelaar adviseren en denken we graag met je mee. Daarnaast hebben wij goede contacten met aannemers, installateurs en andere betrouwbare partijen uit de regio.

Ondanks alles blijft het nog steeds een verkopersmarkt. Kopers kunnen wel meer eisen stellen, maar er is een grens. We merken dat het voorbehoud financiering weer vaker wordt toegepast. Dit vinden wij een goede ontwikkeling. Als de rente boven de vijf procent stijgt dan wordt het weer een kopermarkt en komen prijzen onder druk te staan. Juist de stabilisering die nu lijkt plaats te vinden, is een positieve tendens. De gekte is zo uit de markt en geeft duidelijkheid aan de consument.

Benieuwd naar je woningwaarde? Of wil je weten wat jij kunt doen om je huis te verduurzamen? Klik op de oranje pop-up en krijg direct een indicatie in je mailbox!

Ik wil een woning kopen

Ik wil mijn woning verkopen

 

Lees ook

Bekijk bericht
Wat doet een aankoopmakelaar?
Bekijk bericht
Wat doet een verkoopmakelaar?

Zandbergen Makelaardij

Een mensgerichte aanpak
Verrassende service
Gekwalificeerde makelaars

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op!