25-06-22

Jubelton wordt in 2024 afgeschaft

Aan het begin van het jaar 2024 wordt de jubelton helemaal afgeschaft. Maar waarom? Wij leggen het voor u uit!

Maar wat is de jubelton?

Een Jubelton is een belastingvrije schenking van 106.671 (2022) euro, voor de aankoop van een huis. Het Kabinet en de Kamer vinden dat de Jubelton de huizenprijzen alleen maar hoger maakt en de kansen voor starters en woningzoekenden minder maakt.

Vanaf de ingangsdatum 1 januari 2023 wordt de Jubelton verlaagd van 106.671 euro naar 27.231 euro. De schenkingsvrijstelling wordt op 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. Het is nog wel mogelijk om een hogere schenking te doen, maar dan zul je gewoon de schenkbelasting van 10% moeten betalen.

De Jubelton is in 2013 bedacht door de regering als een tijdelijke regeling om de woningmarkt een beetje weer op gang te trekken. Een schenking die in 2021 is uitgevoerd moet maximaal in 2023 zijn gebruikt voor de daarvoor aangewezen doeleinden, mocht dat niet lukken, dan moet de ontvanger alsnog 10% schenkbelasting betalen of wordt de schenking ongedaan gemaakt.

Interview met Hugo de Jonge

In een interview verklaard Hugo de Jonge (Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening): “Dit is een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters en de ongelijkheid die wordt verminderd. Daarnaast moeten er uiteindelijk ook snel meer betaalbare woningen gebouwd worden. Door meer regie te pakken en met meer tempo ga ik daarvoor zorgen. Samen met provincies, gemeenten en corporaties”, Aldus Hugo de Jonge.

Er zitten een aantal voorwaarden aan de Jubelton

De Jubelton is gemaakt met een aantal voorwaarden. Zo moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ook moet de schenking die je krijgt, verplicht worden uitgegeven aan onderhoud, schuldaflossing of de aanschaf van een eigen woning.

Kritiek op de Jubelton

Echter, door het mooie initiatief was er ook veel kritiek. De Jubelton zou de vermogensongelijkheid alleen maar verhogen, alleen rijke ouders zouden immers kunnen schenken. Dit zou er dus voor zorgen dat de huizenmarkt alleen maar meer vastloopt. Om dit nog meer te voorkomen wil het Kabinet en de Kamer de Jubelton op 1 januari 2023 verlagen, en op 1 januari 2024 permanent te schrappen.

 

Lees ook

Bekijk bericht
Wat doet een aankoopmakelaar?
Bekijk bericht
Wat doet een verkoopmakelaar?

Zandbergen Makelaardij

Een mensgerichte aanpak
Verrassende service
Gekwalificeerde makelaars

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op!